تبلیغات
ماهیان آکواریومی - آناتومی غذا
 
ماهیان آکواریومی
با خدا باشو پادشاهی کن
درباره وبلاگ


با سلام
موضوع وبلاگ: زندگی ماهییان آکواریومی
تلاش ما برای شناساندن ،نوع،نحوه زندگی، نوع مراقبت، مقابله و درمان بیماری انواع گونه های ماهیان آکواریومی مخصوصا ماهیان آب شیرین به مخاطبین علاقمند به ماهی می باشد.

مدیر وبلاگ : سعید فراهانی
نظرسنجی
شما طرفدار کدام ماهی آب شیرین هستید؟













جمعه 17 مرداد 1393 :: نویسنده : سعید فراهانی
با اینكه ماهی مورد علاقه من دیسكاس میباشد ولی شناخت من از مسائل مربوط به تغذیه و سیستم گوارشی ماهی ها تنها به همین یك ماهی محدود نمیشود به این ترتیب كه درك عادات و نیازهای غذایی یك ماهی كمك زیادی به درك كلی این مبحث در مورد بسیاری از ماهی ها میكند چرا كه دستگاه گوارشی ماهی ها در مقایسه با دیگر مهره داران بسیار ابتدایی و ساده است.
بهر حال تفاوتهای بیشماری میان ماهیان وجود دارد. از جمله این تمایزها میتوان به ساختارهای متفاوت دهان ماهی ها اشاره كرد كه در پی تفاوهتهای نحوه و نوع تغذیه آنها ایجاد شده است.



به عنوان مثال دهان ماهیان شكارگر در طول دوران طوری تكامل یافته كه بتوانند طعمه های نسبتا بزرگ را بدام انداخته و ببلعند. این نوع از ماهیان معمولا طعمه را از سر آن گرفته و درسته فرو میدهند.برخی ماهی ها از همنوعان خود نیز تغذیه میكنند مانند اسكار. این ماهی در صورت شكار طعمه صرفنظر از نوع و اندازه آن را میبلعد. البته این عادت بد در برخی موارد هنگام بلعیدن لقمه ایی بسیار بزرگتر از دهانش حتی منجر به مرگ آن نیز میشود!

برخی از ماهی ها دندان دارند و برخی فاقد دندان هستند. مثلا پیرانها( Piranha ) از روش بریدن و قطع كردن استفاده میكنند از طرف دیگر پاكو( Pacu ) كه از خانواده همین ماهیست دارای دندانهاییست كه توان شكستن میوها را نیز دارد.
به استثنای روش شكار و بلعیدن غذا بطور كلی نحوه گوارش و هضم غذا در ماهیان یكسان است. همانطور كه بعدا بیشتر توضیح خواهم داد بعضی ماهی ها معده و روده های بزرگی دارند كه به همان اندازه توانایی هضم مقداری زیادی غذا را در هر وعده دارند و برخی دیگر همچون دیسكاس وماهی Angel شكم كوچكی دارند بنابراین به همان نسبت باید وعده های غذایی آنها بیشتر و در انداره های كوچكتر باشد.
غذای بلعیده شده از معده به روده ها میرود جاییكه عمل گوارش كامل شده و مواد غذایی جذب بدن میشوند. نمكهای صفرایی كه توسط كبد تولید شده اند در كیسه صفرا ذخیره شده و باعث خنثی شدن اسید معده و حل شدن چربیها میشوند. وجود برخی از اسیدها برای جذب ویتامینها ضروری است بهمین خاطر برای جلوگیری از آسیب دیدن كبد ماهی باید از دادن ویتامین بدون این اسیدها خودداری كرد. لوزالمعده نیز تولید آنزیمهایی میكند كه باعث شكسته و جذب شدن كربوهیدراتها میشوند. 

مواد غذایی و فواید آنها
پروتئینها و مواد انرژی زا: پروتئینها از جمله مواد اصلی و ضروری برای رشد ماهیها هستند و بطور كلی قسمت بیشتر وزن آنها را تشكیل میدهند اما در تهیه برنامه رژیم غذایی مناسب برای بیشتر ماهیها لزومی ندارد كه پروتئینها را در درجه اول اهمیت قرار دهیم.

از طرف دیگر پروتئینها خود دارای تركیباتی چون آمینو اسیدها هستند كه در بدن ماهی از آنها برای ساختن آنزیمها و بافتهای جدید استفاده میشود. با این وجود درجه نیاز ماهی به پروتئینها و طبعا اهمیت آنها در طی رشد و تكامل ساختار بدن ماهیها با توجه به منبع و شكل آماده سازی غذا متفاوت است. طبق تحقیقات به عمل آمده اكنون میدانیم كه ماهیهای دیگر و بطور كلی غذاهای دریایی بهترین نوع غذا برای ماهیهای آكواریمی هستند چراكه آمینو اسیدهای موجود در آنها براحتی هضم و جذب میشوند. به یاد داشته باشید كه غذاهایی كه در درجه حرارت بالا تهیه شده اند خواص غذایی خود را از دست داده اند زیرا در آمینو اسیدها بر اثر گرمای زیاد با مواد دیگر تركیب میشوند و دیگر براحتی قابل جذب نخواهند بود.

ساختار بیولوژیكی ماهیها كارایی بسیار بالایی در تبدیل غذا به بافتها دارد بهمین خاطر است كه ماهیها نسبت به دیگر حیوانات برای رشد به غذای كمتری نیاز دارند. بنابراین زیاد غذا دادن به ماهی نتنها به هدر دادن منابع مالی و زمانی است بلكه باعث آلودگی و كاهش كیفیت آب آكواریمها نیز خواهد شد. این مسئله و استفاده بیرویه از مواد و داروهای شیمیایی بویژه بر ای كسانی كه از ماهیهای نواحی گرمسیر استوایی نگهداری میكنند حائض اهمیت است.

پروتئین برای نوزاد ماهیها 
نوزاد از تخم در آمده ماهی بسرعت رشد میكند و به همان نسبت نیاز به وعده های غذایی سرشار از پروتئینها و مواد معدنی دارد. در زیستگاه وحشی آنها در طبیعت پروتئینها بطور خالص تقریبا 50 درصد وعده های غذایی آنها را تشكیل میدهد. پس ما باید سعی كنیم تا در زیستگاه مصنوعی آنها - یعنی آكواریمها - نیز این مواد را در غذای آنها بگنجانیم. هرچقدر كه ماهی از نظر سنی و حجمی بزرگتر میشود نیاز آن به پروتئین كمتر میشود بطوری كه 35 تا 40 درصد پروتین (در هر وعده) برای ماهیهای جوان بالغ كافی است. 

چربیها و اسیدهای چرب 
وظیفه اصلی چربیها تولید انرژی برای فعالیتهای عضلانی است تا پروتئینها صرف رشد بدنی ماهی شوند گرچه كربوهیدراتها نیز میتوانند به جای چربیها عمل كنند. اگر رژیم غذایی مناسب برای ماهی تهیه شود بطوری كه انرژی لازم به آن برسد بدون چاق شدن ، ماهی رشد كامل خود را هم خواهد كرد. بخصوص كه ماهیهای آكواریمی استعداد بیشتری برای چاق شدن دارند زیرا برای بدست آوردن غذا انرژی زیادی صرف نمیكنند.

رنگدانه های كاروتنوید

رنگدانه های كارتنوید كه در چربی حل میشوند (كاروتین و زانتوفیلیس) باعث رنگ بخشیدن به پوست ، گوشت و تخمهای بسیاری از ماهیها هستند. من مقاله ای خواندم كه حاكی از اهمیت ویژه غذایی این رنگدانه ها نیز بود. 
حتی یكی از عوامل كه در بقای تخمهای لقاء یافته و خارج شدن لارو از آنها تاثیر دارد تمركز همین ذرات در نطفه تخم و رژیم غذایی ماهی ماده قبل از تخم ریزی است. همچنین ذرات كاروتنوید بنوعی وظیفه محافظت از غشاء بسیار نازك و دیگر قسمتهای حساس تخمها را دارند. فراموش نكنید كه در صورت وجود رنگدانه های كاروتنوید در غذای ماهی باید مقدار ویتامین E و آنتی اكسیدان ها را نیز افزایش داد.

نكته اساسی دیگری در ضمینه غذای ماهی باید به آن توجه كرد اینست كه مقدار نامناسب برخی از مواد معدنی و آمینو اسیدها و ویتامینها در برنامه غذایی ماهی میتواند منجر به بروز آب مروارید و در نهایت كوری ماهی شود كه مشكل بسیاری از علاقه مندان به نگهداری دیسكاس است. آنها معمولا شكایت میكنند كه حاله سفید ابر مانندی بر روی چشم ماهی ظاهر شده و غالبا آنرا اشتباها نوعی انگل تصور میكنند و سعی میكنند كه آنرا با داروها و آنتی بیوتیكهای مختلف درمان كنند. در صورتی كه حاله سفید همان آب مروارید است كه بر اثر سوء تغذیه ایجاد شده.

در آخر باید بگویم نمونه یك برنامه غذایی متنوع و مقوی كه كلیه مواد مورد نیاز ماهی را به آن میرساند میتواند شامل مواد زیر باشد:

میگوی آب شور ، گوشت تازه ماهی بصورت ریز ریز شده ، جلبكهای دریایی ، گوشت قلب گاو كه چربیها و رگها و اضافات آن كاملا جدا شده باشند. همچنین اضافه كردن سبزیجات به غذای آماده سودمند خواهد بود.
برای داشتن ماهی ای سالم و تندرست تغذیه صحیح و مكفی همان اندازه اهمیت دارد كه كیفیت آب در سلامت آن موثر است



نوع مطلب : غذای ماهی، 
برچسب ها : آناتومی،
لینک های مرتبط :
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر


صفحات جانبی
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :